fredag 9 juli 2010

Isaks rum

Jag har förstås en massa drömmar och funderingar kring Isaks rum också. Hans rum har alltid varit ett "barnrum" bara - jag har tidigare bloggat om hur det såg ut i den gamla lägenheten. Men nu har han kommit i den ålder då han börjar vilja ha ett och annat att säga till om när det kommer till inredning. Jag försöker prata med honom om hur han vill ha det, ge olika förslag och se om han nappar på något, men han har av förklarliga anledningar ganska litet intresse för det ;) När det kommer till kritan inreds ju barnrum sällan för barnets skull - utan för föräldrarna. Barnet är ju förlängningen på individualismen och självförverkligandet, är det inte? *ryser*

När vi bodde i gammel-gammel-lägenheten på Drottninggatan, hade han turkosa väggar och ganska vit inredning. Jättefint var det! När vi flyttade till Östra Strandvägen, målade vi hans väggar i färgen Silke, vilket visade sig vara ett ganska dumt tilltag, eftersom det medförde att det blev väldigt mörkt i rummet. Silke är ju en ganska dov färg liksom... Det spelade ingen roll hur mycket lampor vi försökte tända, det var ändå mörkt, liksom mulet i rummet...

Isaks favoritfärg är som bekant gul. Fick han bestämma, skulle så mycket som möjligt inne i rummet vara gult. Men jag är skeptisk, det är svårt att hitta fina gula färger... Jag önskar att jag kunde hitta Den Perfekta Gula, och så kunde vi ha den som accentfärg i rummet, och så skulle allt vara löst och sonen nöjd. Men. Suck. 

Såhär ser planlösningen ut i dagsläget. Isak fick välja rum själv när vi flyttade hit, och han ville ha det minsta rummet, eftersom det hade en egen liten hall och toalett, och dessutom utsikt mot lekplatsen. Väggarna är ljuslila/gråa/beiga med något slags litet mönster på - skitfula. Ovanför sängen har han legat och krafsat med foten när han inte kan sova, så där har tapeten börjat släppa rätt fint i en av skarvarna. Inte så snyggt. Tanken är att den vänstra väggen ska målas i en kontrasterande färg (grönt eller gult är uppe på förslag för närvarande - undertecknad tror mer på grönt), och att övriga väggar ska bli vita. Jag bloggade tidigare om "Vitlök" från Alcro, men efter att ha tittat på deras ad.white-folder känner jag mig lite osäker. Det blir till att konsultera fackmännen i den här frågan...

1. Säng
2. Bord
3. Två tavelhyllor för Pokémonfigurer och annat
4. Expedit 4x4
5. Skrivbord med stol
6. Liten vit byrå
7. Garderob
8. Bilmatta
9. Stor lekborg
I fönstren hänger röda panelgardiner. I lillhallen utanför rummet, ligger en röd, rund matta. Det gör att skenet blir ganska rött och intrycket färgglatt trots att rummet ju är ganska färglöst och tråkigt egentligen. 

Det enda vettiga han för närvarande har på väggen är detta:

Bakugan är Isaks bästa grej just nu. Det och legot. Fanns det fototapeter med Bakugan-tryck skulle han själv välja det (och bittert ångra sig senare, förstås). Alla som räknas på dagis tycker att Bakugan är "ascoolt", så då tycker Isak också det. 

1. Sängen är en vit växasäng som numera har utgått ur Ikeas sortiment. Den är funktionell, men inte speciellt fin, och det känns som att Isak skulle behöva en bäddmadrass till den för att uppleva den skönare. Han klagar inte över komforten, men han sover hellre i vår säng, och vill aldrig ligga och läsa eller mysa i sin egen säng. 

Just nu är sängen bäddad med ett jättefint grön-blått dinosaurie-bäddset från Coop. Han har inget överkast (skulle förmodligen inte använda det heller), och sängen är fullkomligt överöst med gosedjur som han inte kan skiljas från trots att allt annat ska vara så "coolt". Idag lyckades jag dock övertala honom att vi ska hänga upp en hylla ovanför sängen där han kan sätta sina gosedjur istället, så han bara behöver ha de han vill sova med i sängen. Jag skulle gärna ha några stora, fina kuddar i sängen, så man kan luta sig mot dem när man sitter och läser :) 

En Kvart sänglampa lyser som en liten sol i huvudändan. 

Under sängen förvaras Isaks lego i tre stora plastbackar. 
2. Bredvid sängen står ett enkelt Lack-bord från Ikea. Vattenglaset och kvällsboken vill ju ha någonstans att bo, och dessutom måste ju lite legobyggen få bo utanför spara-lådan också :)

3. En tavellist för att ställa Pokémonfigurer, små robotar och annat krafs som Isak tycker mycket om. Bilden ovan föreställer dock inte hans Pokémonsamling, utan hittades på flickr.

  

4. Leksakerna förvaras i en Expedit-hylla från Ikea, med fyra blå Dröna-backar i. Tre hyllplan går åt till böcker, två till spel och pussel, två till bilar, två till kapla-klossar och träklossar, en till duplo och en till tidskriftsamlare och pärmar med sparade alster. I en av lådorna förvaras stora dinosaurier och drakar och i två andra lådor har han riddarsaker och monster och i en blandade figurer och småkrafs. Och i ett hyllplan står Isaks stereo. Och av någon outgrundlig anledning kan jag inte dra mig till minnes vad vi har i det sista hyllplanet? *kliar sig i huvudet*


5. Skrivbordet är ett gammalt ett som han har fått ärva av oss. Jag har planer på att piffa upp bordsskivan med en vaxduk, men vet inte riktigt vad för något som skulle bli fint. På bordet står en Kvart bordslampa för att pöjken ska kunna se vad han gör. Ovanför skrivbordet har vi fäst upp en stång där pennburkarna kan hänga, vilket funkar jättebra!

6. En liten vit byrå där Isaks kläder förvaras. Den är klart icke funktionell - alldeles för liten. Den funkade bättre när han hade mindre storlekar, men nu ryms kläderna dåligt. Kanske det bästa vore att Linnea fick överta lillbyrån, medan Isak fick en ny, rymligare. 

Som tidigare nämnt, är jag väldigt förtjust i Malm-byrån. En björkfärgad skulle passa Expedit-hyllan som handen i handsken. Jag röstar för! 

7. Är en garderob som gärna kunde få stryka på foten om vi skulle göra en större renovering i rummet. Alternativet vore att inreda garderoben så att den blev funktionell istället för bara skrymmande... Rummet är ganska litet, och den yta garderoben äter upp skulle med glädje kunna användas till något annat. 

8. Isak älskade att leka med bilar när han var mindre, och har därför kvar sin bilmatta. Jag har börjat fråga ifall han kanske hellre skulle vilja ha en annan matta, men han har ibland lite svårt att skiljas från sina saker. Han leker dock aldrig med mattan, och skulle behöva få en större, skönare matta med kort lugg. Jag är väldigt förtjust i ryamattor, men en lurvig matta i hans rum vore att göra honom en stor otjänst. Även om dinosaurier kan gå och beta i "gräset" kommer legobitarna ändå bara att gömma sig och legobyggena att stå dåligt. Nej, kort lugg ska det vara. 
Ikea har den här fina mattan, till exempel. Lucy, heter den. Jag tror att den i kombination med de röda gardinerna och den röda mattan i lillhallen kan ge ett fint sammanhållet intryck. Dessutom kommer vi i dagarna att hänga upp ett tyg för att skymma en dörr som inte används i lillhallen, nämligen detta:

Susanna, från Ikea

Jag tror att ny väggfärg och en ny matta ska fungera som en frälsning, men den som lever får se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...