måndag 30 november 2009

Stanna tiden!


Herre gud någon, stanna tiden! Har jag verkligen haft en kartongsittande, bilderboksbläddrande Robert Jordan-bläddrande lockig unge? Det blir nog lite annorlunda den här flytten :)


Sängspex med upp-och-ner-trick. Hihi. Det känns som att det var igår, ju!


Tänk att vara precis så stor att man kan klämma in sig i bokhyllan :)

Men herre gud alltså, stanna tiden! Min lilla pojke har ju blivit så stor nu!!


Barnet och frågorna

Tio minusgrader och iskallt i lägenheten. Det blev visst vinter i år igen?? Sitter under en filt i vardagsrummet och smakar på dagen. Gjorde en långsam morgon när jag kom hem, lade mig i sängen igen och fortsatte läsa min kära Gudrun Abascal - Att möta förlossningssmärtan. Men jag hann inte många sidor förrän tröttheten hann ikapp mig och jag dunade in i sängvärmen...

Kylan bet i kinderna när jag gick med Isak till dagis, men han trallade glatt vidare som ingenting, fullkomligt koncentrerad på hur hans skugga ändrade form medan han gick. "Varför är din skugga mycket längre än min skugga, mamma?" Det är mycket varför nu. Första frågan imorse där vid halv sex-tiden när han slog upp sina lysande, glada ögon, var: "Varför finns det djur, mamma?" Undrar vad han hade drömt? Jag kontrade med motfrågan: "Ja, varför finns det djur? Varför finns det människor, och växter?" Då log han och myste ner sig i täcket igen. Han ville inte ha något svar, han ville bara lyfta fram sin fundering.

Just nu har han mycket existentiella frågor. Det här med livet och döden har han brottats länge med, just nu är det mycket det goda och det onda. Ofta gränsar frågorna mot det som är svårt att förklara på ett sätt som barn kan förstå. Ibland tänker jag på hur lätt det vore att hänvisa till gud. Gud gör världen begripligare, och jag har själv svårt att tänka mig världen fungera utan att blanda in det pneumatiska perspektivet. Jag tror ju på gud själv, men om det är en kristen gud har jag ännu inte kommit fram till. Jag har under de senaste åren haft ganska svåra religiösa grubblerier, och haft mycket svårt att acceptera min egen gudstro. Nu börjar jag landa i något som säkert så småningom blir en lugn tillförsikt, men ännu är jag inte där... Jag har dock svårt att hantera den antropomorfa gudssyn som barn har, och därför drar jag mig extra mycket för att prata om gud med Isak. Jag blir lite störd av bilden med en gubbe på ett moln, fastän jag vet att det är fullt normalt och barnets sätt att hantera den stora frågan till något som går att förstå.

Jag tycker om Isaks frågor och hans beslutsamhet att få svar. Han frågar och frågar och frågar tills han för stunden är nöjd. Sedan väcks nya tankar, och nya frågor, och så börjas det igen. Jag önskar att jag hade tålamod att ta frågorna på lika stort allvar varje gång.

söndag 29 november 2009

Skyltsöndag

Nyss hemkommen från en frostnupen skyltsöndag, tinar jag upp med en enorm kopp örtte och några bitar Marabou vinter. Isak fick träffa tomtar och fiska fiskdamm, och får nu tillbringa kvällen med mormor och morfar på adventsfika medan föräldrarna hans roar sig på egen hand på bio. Vi ska se Luftslottet som sprängdes tillsammans med I & M och bara ha det gott. Förhoppningsvis kommer vi hem till en tyst lägenhet med en sovande unge och en nöjd mormor ;)

Har kommit så långt att jag satt mina penslar i nyköpta finkoppen, tagit fram en referensbild på Team Rocket samt ett skissblock och en penna och sudd, men sen blev jag sittande. Det är så svårt att börja. Tanken är att jag ska göra fem Pokémontavlor i akvarell till Isaks rum, men jag har aldrig tecknat anime förut, så det blir en sann utmaning! Det är skillnad på att göra förvridna, rynkiga människor och att göra färgglada tecknade figurer...!

Legolördag


Lördagseftermiddagen tillbringades med några timmars legobygge. Mot slutet kom pappan smygande och gjorde oss sällskap och byggde transportmedel för att transportera skadade Pokémon till ...


Pokémoncentret som jag under Isaks inrådan och översyn hade byggt. Jag blev jättenöjd och såg hög lekpotential i bygget och tänkte att jag skulle slå två flugor i en smäll och genom bygget frigöra tid att göra sånt som jag egentligen hade mer lust att göra ;) Men i slutändan ville han dock bara leka Pokémoncenter om jag var med och lekte. Suck. Tur jag hade min kaffekopp ;)


En sjuk pokémon ligger på britsen och vilar sig. Han har brutit sitt stång-horn, säger Isak. Piplup ses i bakgrunden, han hade fått problem med sin näbb, och skulle få hjälp av syster Jane :)


Isak byggde en stor rymdstation med karaktären Huvudlösa Mannen i främsta rummet. Huvudlösa Mannen är en all time superhero som klarar av alla möjliga fantastiska saker som inga vanliga legogubbar klarar. Huvudlösa Mannen is the man, helt enkelt.


Isak ville särskilt att jag skulle fota de gula motorerna. Gult är som sagt var hans älsklingsfärg, och med gula motorer kan inte rymdstationen bli mer fulländad :)

lördag 28 november 2009

Julstämning


Julstämning i köket med nyinköpta gardiner (de svarta, från Dollarstore, endast 50:-), julstjärna och adventsljusstake :) Nu fattas det bara juligare överdrag till kuddarna, och det hade jag haft om jag inte hade köpt för lite tyg när jag för några veckor sedan fyndade på rean hos Ohlssons tyger...


Vackert med ljusstake från Dollarstore à två guldtior, flamsäker mossa och små prydnadsbär från Åhléns. Jag och Isak pysslade dit dem igår när vi pyntade tillsammans :) Så fort jag lånat röd sytråd av min ömma moder, skall jag klippa till och fålla upp en av farmors vävda löpare. Det blir pricken över i i vårt julkök :)

fredag 27 november 2009

Tjockis

Igår på jobbet fick jag två oberoende, nästan identiska kommentarer om min kära mage: "Men oj! Jag tror magen din växer för varje dag!!" Jotack, jag vet. Den växer så det knakar just nu! Igår fick jag sätta ett plåster på naveln igen, för jag var på väg att få skavsår av bussarongen på jobbet. Suck.

Positivt är åtminstone att jag inte har lika eländig foglossning varje dag. Igår kväll var det tråkigt, då gick jag och linkade som en halt pingvin på jobbet hela kvällen... Till slut hade jag linkat så mycket att jag hade ont i fötterna också. Som tur var lyckades jag tajma så väl att jag hade tagit två panodil lagom innan vi skulle hämta en 170-kilospatient på akuten. Att köra säng är en sak (aj), att köra säng med en riktigt tung patient är en annan (ajajaj). Jag har äntligen lyckats posta iväg papprena till försäkringskassan angående havandeskapspenning, och jag hoppas verkligen att jag får det beviljat, för jag vet inte hur det ska gå annars! Folk frågar i all välmening: "Hur länge ska du orka jobba?" när de ser hur jag pustar och stånkar. Suck. Min plan är att jobba fram till jul, men efter det vill jag faktiskt inte vara med längre. Det är tungt och jobbigt att jobba som höggravid, och nu har jag så mycket sammandragningar att barnmorskan tycker att vi måste kolla upp det om det inte ger med sig. "Stressa inte!! Du måste lära dig att säga nej!!", säger hon med en bekymmersrynka mellan ögonbrynen. Oh well, jag försöker...

Det är tidig morgon med halt Isak. Han hoppade från estraden på dagis igår och skadade tån, så nu linkar han omkring här hemma och vill inte gå på foten. Lilla vännen... :( Så nu sitter vi i soffan under varsin filt och tittar på barn-tv. Vi stannar hemma från dagis och kurerar oss idag. Julpynt och bakning står på planeringen. Samt riktigt mycket Pokémonfilm och playdoh-degning :) Myyyyyys.

torsdag 26 november 2009

Älskade lägenhet - kök


I vår fina lägenhet är köket ett av våra trivselrum, trots att det är långsmalt och ganska långt ifrån våra stora köksdrömmar. De gula köksluckorna är ingen kulör vi själva skulle ha valt, men till skillnad från på bilden ovan är de ganska svagt gula, vilket ger en solig och hemtrevlig känsla. De är inte såhär pippigula som de ser ut ovan. Men som tidigare gnällt: jag har inget bildredigeringsprogram längre...


Den nya lägenheten har ett väldigt liknande kök, men med färre underskåp. Dessutom offrar vi ett av underskåpen när vi monterar in den diskmaskin vi lovat oss att köpa. Köksluckorna i nya lägenheten är vita, och nuvarande ägarna har försett överskåpen med en sån där vågig list i nederkant... och kaklet är aprikosfärgat. Kanske inte min kopp te direkt, men man får väl gilla läget till en början.

Jag fortsätter att längta och sträva efter det lite strama formspråket uppblandat med personliga uttryck, och drömmer om nya växter till köksfönstret, nya gardiner, ny färg på kökssoffan och nya överdrag till både kökssoffa och stolar. Och ett fint arrangemang att sätta på köksbordet - vad det nu ska vara... Samt en plastmatta i stil med Pappelina till köksgolvet. Jag vet inte om just den här varianten är den allra snyggaste, eller om den funkar till det gröngräsliga golv som (miss)pryder praktiskt taget hela nya lägenheten. En Pappelina-matta kostar ju sina modiga kronor, så det gäller ju att köpa rätt om man nu ändå ska handla.

Fast det klart, om man bedömer att ränder går lika bra som prickar, kan man istället handla en sån här fin matta på Rusta för en bråkdel av priset, nämligen futtiga 199 spänn. Med de här vackra färgerna är det nästan så att det känns lite tråkigt att ens fundera på svart.


onsdag 25 november 2009

Öppen ateljé på Kronan


Jag tog med min ömma moder till Öppen Ateljé på Kronan och insöp inspiration deluxe! Nu är jag ännu mer peppad än innan att ta tag i mitt eget skapande. Är övertygad om att jag kommer att bli en lyckligare människa om jag hittar en uttrycksform igen. Virkning fyller bara ett skapandebehov, men med en pensel i handen händer något mer... Det är något själsligt som frigörs.


Vackra, kloka lampor. Som gjorda för vårt vardagsrumsfönster! Åtminstone jag blev helfrälst, dock återstår att se om jag lyckas frälsa även min andra hälft. Vi är ju två personer som ska älska sakerna i vårt hem, det räcker ju inte om bara jag gör det ;) Och hur stämningsfulla och fina bilderna än är, så gör de absolut inte lamporna rättvisa. De var helt fantastiska i verkligheten!


Flera ateljéer hade vackra bilder och föremål. Men vackrast av dem alla stod Lena Ahlbäck för. Det är hennes verk som finns avbildade här ovan, både lampor och koppar. Hennes keramikföremål med retrotryck var helt suveräna! Jag fingrade längtansfullt på ett stort fruktfat, men insåg att det var alldeles för dyrt för min del... men jag blev tvungen att köpa en mugg som en tidig julklapp till mig själv :) Separat bild på detta kommer senare, för nu är det tyvärr för mörkt och murrigt här hemma för att fota.

Nu är det dags för en stor kopp te och lite soffmys. Imorgon blir det julpynt med sötsonen om jag inte blir utringd på extrajobb. Lovely.

Fotnot: Lena Ahlbäck Keramik har sin ateljé på Kronan H1, Luleå och kan kontaktas på lena [punkt] ahlback [snabela] telia [punkt] com.
Bilder är fotade av mig och publicerade med konstnärens godkännande.

Seg råtta



Trodde jag kunde tillskriva min blekhet, trötthet och yrsel på lågt järnvärde. Tji fick jag, Hb var hela 122 den här gången, vilket ju faktiskt är normalt även som ickegravid kvinna. Oh well. Det är väl bara det här välsignade tillståndet som gör att jag är en liten seg råtta då ;) Bebisen verkade må bra där inne, sparkade och levde rövare som vanligt. Robert fick lyssna på hjärtljuden för första gången också, det var lite roligt. Magen följer mittenkurvan precis som förra graviditeten. Kanske kommer det ut en liten mini-Isak i februari? :)

tisdag 24 november 2009

Sovpuckar


Med två snorungar hemma kanske man skulle investera i sovpuckar lagom till vårförkylningarna kommer? Verkar vara en fiffig grej det där. Nästan lika fiffigt som vyssan-lull-fötter :)


måndag 23 november 2009

Bäddade sängar

Häromkvällen tillbringade jag någon halvtimme med att googla det svenska nätet efter välbäddade, fluffiga sängar för lite inspiration. Dessvärre lyckades jag inte spara en enda adress under resans gång, så jag har tyvärr ingen aning om vart bilderna egentligen kommer ifrån, vem som har tagit dem och vilka som sover i sängarna. Jag ber om ursäkt för detta, om du skulle surfa in här och hitta din egen säng så ber jag dig ta det som en komplimang - jag gillade din bäddning! :) Men hojta gärna till så lägger jag in en länk för att promota din blogg eller styleroom-sida :)


Först ut i bildkavalkaden är denna fluffiga säng med hög, lurvig sänggavel. Såhär från dörröppningen känns det som ett inbjudande sovrum, även om färgskalan är väldigt kall.


Närbild på föregående säng.




En diskretare bäddning blir det utan sänggavel. Även här används två pölar där olika stora kuddar lutas mot varandra. Det verkar vara the way to go för att få det där uppbullade intrycket...


Men jag sparade ändå det största sängfluffet till sist! Hahahaha. Lite väl fluffigt även för mig ;)


söndag 22 november 2009

Familjens sambandscentral


Hildur Blad, inredningsbloggare på Kanal5.se, publicerar en hemma hos-bild från deras samlingscentral. Den består av:

[En] planeringstavla från Granit, en tavellist och en redskapsstång, båda från IKEA. En användbar kombination som alla kompletterar varandra och fyller en funktion. Här hamnar alla viktiga papper och på tavlan antecknas veckans viktiga händelser.

Very nice, och mycket mer vår stil än den lösning som familjen Ekvalla presenterade. Det är det som är grejen med vardagsstruktur - man måste hitta det som funkar för en själv. Här söker jag fortfarande efter formen... Den lilla familjealmenacka som nu fungerar som samkörning här i huset känns inte tillräcklig, men jag är fortfarande inte säker på vad jag vill ha istället. 



Ett besök på Granits hemsida, gav bättre perspektiv. Det här vore ju suveränt! Både snyggt och praktiskt - personligen tvivlade jag på att de båda lösningarna faktiskt gick att få till i samma produkt! För blott 298 kronor kan man köpa den här 60x40 cm stora planeringstavlan. Suveränt! Problemet är bara att vi bor typ hundra mil ifrån närmaste Granit-butik. Hur löser man det då?? Suck.


Som ett urladdat batteri

Efter att ha halvt ha frusit ihjäl på badhuset i två timmar (blå läppar, lila naglar, avdomnade handleder), hände något obehagligt när jag reste mig från bubbelpoolen. Blodtrycksfall har jag blivit väl bekant med under de senaste veckorna, här räcker det numera med att förflytta sig lite för snabbt för att det ska börja sticka i pannan och mellan ögonen och lukta svimning... men det brukar vara snabbt övergående. Det var det inte nu. Jag tror att jag tog ut mig för mycket när vi var på badhuset trots att jag verkligen utnyttjade situationen att ha både min mamma och min käre make med mig och verkligen tog det lugnt... Nu är det över en timme senare, och jag känner fortfarande av det. Jag blev tvungen att sätta mig ner i trappan på vägen upp till lägenheten, jag hade liksom ingen ork kvar... Nu har jag ätit och legat och vilat med benen högt och tittat på några Pokémon-avsnitt, men jag känner mig fortfarande helt slagen. Tror jag ska införskaffa en stor chokladkaka att mumsa i mig ikväll, det känns som att det skulle kunna få mig på rätt köl igen.... Fy vad hemskt det känns att vara så jävla slut!

Babyshower?


Det här skulle jag vilja ha nu när bebisen snart ska komma. En fin amningskudde utan fånigt tryck. Den här till exempel heter Doomoo Buddy och finns att köpa hos Dunderbutiken. Om man får önska färg när man lika håller på och ful-flaggar på det här viset, så vill jag gärna ha en beige-vit ;)

lördag 21 november 2009

Sängestetik


Som synes på den här sovrumsbilden, är vårt överkast något för kort för sängen. Det är lite olyckligt, för det innebär att det blir en liten glipa i fotändan, där resårmadrasserna skymtar fram. Inte så snyggt, enligt mitt tycke. Ända sedan vi köpte sängarna i våras har jag spanat efter en snygg sängkappa att köpa till sängen. Och nu har jag äntligen hittat något som kan tänkas fungera:


Jag upptäckte nämligen att H&M nuförtiden inte bara säljer fina filtar, kuddar, handdukar och andra hemtextilier, utan även just sängkappor. Den här grafitgrå varianten skulle nog matcha sänggaveln ypperligt, och bli en snygg kontrast mot det benvita överkastet. Så när finanserna är på vår sida igen, kommer jag att slå ett slag för sovrumsmiljön och införskaffa en sån här.

Efter det fattas det bara snygga kuddar att piffa till sängen med också. Som det är nu tycker jag det ser så naket och tråkigt ut på vår säng, jag skulle vilja något som gör att den blir mer inbjudande och fluffig när den är bäddad. Snygga bäddningar verkar verkligen vara på modet när man tittar i inredningstidningar, men jag har aldrig fattat hur man ska bära sig åt för att det ska se sådär fint ut... Vad är det för typ/storlek av kuddar man köper för att få det där luta-kuddarna-mot-sänggaveln-utseendet? Sätter man två pölar baktill, och sedan kuddar mot det? Eller är det stora kuddar baktill och mindre framtill som gäller? Hur skall storlekarna vara fördelade gentemot varandra? Är det kvadratiska kuddar som gäller, eller ska några vara rektangulära?Kan barnen låta sängfluffet vara, eller blir det obönhörligt kojbygge av alla kuddar? Och vart man gör av allt sängfluff när man bäddar upp sängen på kvällen? Som det är nu, viks både kuddar och filt in i överkastet, och läggs därefter i ett stycke på en avlastningspall vid sidan av sängen. Funktionellt och enkelt, det går på två röda att bädda på morgonen. Många frågor denna ensamma kväll, men inga svar ... På återseende!


Äntligen påfyllda förråd


Över tusen kronor fattigare kom vi hem från affären ...


Men det var det värt!

En full kyl, en full frys och ett fullt skafferi och bakskåp. Köpte till och med glögg! Nu har vi bregott, ost, honung, kaffe, ägg, mjölk, yoghurt och allt annat man behöver för att öka vardagstrivseln. Wonderful! Dessutom blev jag så peppad när jag packade upp matvarorna att jag faktiskt städade krydd- och te-skåpet, så nuförtiden kan man faktiskt hitta saker där. Värsta grejen! Citronsyra och blå hushållsfärg hittade också ner i matkassarna, så imorgon kan jag och Isak göra play doh-lera på förmiddagen om vi har lust :)

Nu ska jag göra mig ett glas o'boy och ta en skiva vörtlimpa med ost på. Bara för att vi har det, och det är så ljuvligt gott! Har tyvärr kommit till det här stadiet i graviditeten då magsäcken får allt mindre plats och jag känner mig mätt hela tiden, men ändå är konstant sugen på goda saker. Hopplös ekvation det där...


Navelplåster


Min navel har börjat ploppa och det är sjukt obehagligt när den skaver mot tröjan, och dessutom gnager den växande livmodern i det mjuka området ovanför naveln där magmusklerna delat sig så katastrofalt. Ajaj. Lösningen blev ett plåster :) Tyckte själv jag var ganska fiffig ;)


Kära tomten, del 3


På tredje plats på önskelistan, finns denna. Mmmmmm vad gott jag skulle dofta! :)
Tips till mamma: Den finns på Parelle i Enter galleria ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...